Franklin Rooseveltplaats 11, 2060 Antwerpen

Zaal AthenA

Welkom in Zaal AthenA, de multifunctionele zaal van het Koninklijk Atheneum Antwerpen & De Pijl.

In de nacht van 14 op 15 januari 2003 brak er brand uit in het Koninklijk Atheneum. De vlammen sloegen hoog uit het dak op, het was één grote vuurzee. Het blussen duurde de hele nacht en de volgende dag. Het volledige decor van de zaal, met negen allegorische voorstellingen van kunst en wetenschap, ging mee ten onder in de brand. Slechts één werk werd gered, de Allegorie van de Faam. Sinds mei 2014 is er ook een ‘Allegorie van de Twijfel’.

Op 16 mei 2014 is AthenA herrezen uit haar assen. Het drama, de ruïne die de brand achterliet, is nog zichtbaar. De muren zijn doordrenkt van verhalen die in AthenA’s schoot ontstaan zijn. Dit roemrijke verleden is nu het decor voor de kunst, de wetenschap en het vrije woord. De indrukwekkende allure van het interieur dat verwoesting transformeerde tot een esthetisch hoogstandje, de vele geschiedenissen die er plaatsvonden en bovenal de kunst van wereldniveau die je er kan bezichtigen, maken van Zaal AthenA een must-see. Hoogtepunt is het werk ‘München’, van Luc Tuymans.

Zaal AthenA is open voor zowel publieke als private evenementen. De zaal kan gebruikt worden voor uiteenlopende evenementen, van congressen tot studiedagen, van personeelsfeesten tot business events. Met haar hedendaagse uitrusting, technische faciliteiten, moderne meubilair en cateringmogelijkheden legt AthenA iedereen in de watten.